ЗА КОРЕНЯК
ЗА КОРЕНЯК
ЗА КОРЕНЯК

Как започна всичко?

 

Преди около три години, точно в средата на месец септември 2019 година, благодарение на моя скъпа приятелка се озовах на TEDxStaraZagora: Пробуждане. И се пробудих, и се вдъхнових. 

Един от лекторите, споделящи опит, бе Гергана Кабаиванова-дама, която е един от организаторите на първия фермерски пазар в град Пловдив. Тя сподели през какви трудности и етапи са преминали в организацията през годините. Завърши, провокирайки аудиторията с въпроса: “Стара Загора, къде е Вашия фермерски пазар?”. Аз на ум си отговорих: “Ще имаме, когато ни го организирате”.

Минаха два-три дни, а въпросът на Гергана все още звучеше в главата ми. 

Аз не съм от хората, които чакат някой да направи нещо вместо тях и неусетно се появи идеята: “Защо да чакам някой друг да организира фермерски пазар, защо не го организирам аз?”

Аз съм човек, за когото истинската и чиста храна е много важна част от живота му. Желанието да осигуря такава храна на трапезата на моето семейство се засили още повече, когато станах майка. 

Вече няколко години съм доброволец към фондация “За храната” в града ни. Организацията се стреми да популяризира балансираното и пълноценно хранене при деца чрез повишаване на информираността на децата и родителите им чрез организиране на детски кулинарни работилнички.

Аз съм човек, който обожава да посещава и да се наслаждава на различни фестивали. Започнах да обмислям какви производители да поканя на пазара и как точно да го организирам.

Не след дълго се свързах и със самата Гери и тя с готовност предложи да ми помага със своя опит и компетентност.

Малко след това се оказа, че съм бременна с второто си дете и това малко позабави процеса, но не го спря.

Дойде и COVID-19 и живота ни се промени тотално, но точно в такива моменти имаме още по-голяма нужда от чиста храна, за да поддържаме добър имунитет.

Една година след първоначалната идея за фермерския пазар, идеята отново започна ежедневно да напомня за себе си. Реших, че е време отново да работя върху нея.

 

Пътят, който извървях до осъществяването на “КоренЯк”, не беше лесен. По него имаше колкото подадени ръце, толкова и затворени врати. Понякога се питам дали някой не ме поставяше пред тези  изпитания, за да разбере дали съм готова и дали искам толкова много този пазар да стане факт в града на липите. Имаше моменти, в които аз самата се учудвах на своята упоритост.

Готова съм и искам фермерски и занаятчийски пазар “КоренЯк” да съществува и не просто да се случва, а да е едно устойчиво градско събитие.

Това проточване във времето до откриването на пазара избистряше идеята и направи действията ми още по-фокусирани.

 

 

Какво ще представлява “КоренЯк”?


На пазара ще намерите чиста българска храна за тялото и душата. Ще може лично да се срещнете с производителите зад нея, да разберете подробности за региона, начина на отглеждане и производство на предлаганите продукти.

Фермерски и занаятчийски пазар “КоренЯк” ще се провежда през събота в пространството между Община Стара Загора и парк “Пети октомври” от 10:00 до 18:00/17:00 часа (в зависимост от сезона).

Участници в “КоренЯк”  ще бъдат  производители на:


 млечни и месни продукти;
 сезонни плодове и зеленчуци;

✅ яйца;

✅ юфка и трахана; 

 мед; 
 тахани;
 ядки;
 сладка и сокове;
 вино и бира;
 билкови смеси;

✅ натурална козметика;

✅ ръчно направени неща от български творци.


Изложителите ще са две категории:
с постоянни щандове, присъстващи с продукцията си на пазара в
секи път и такива, гостуващи периодично. 


Храната, която ще се предлага на пазара, ще бъде САМО и ЕДИНСТВЕНО от производител.

Водени от желанието да си припомним заедно забравените вкусове от детството, 

на пазара ще намерите подбрана селекция храни, произведени по автентични български рецепти (без консерванти, стабилизатори, оцветители и овкусители).

Освен за любители и търсачите на чиста храна сме помислили и за ценителите на красотата с храна за душата.
При всяко провеждане на пазара ще имаме няколко арт щанда (преди големи празници  разбираемо ще са повече), приканващи Ви да зарадвате близките си с български подаръци, ръчно изработени с много отношение и вдъхновение. 

Желанието ни да създадем устойчиво градско събитие ще доведе на "КоренЯк" различни кулинарни работилници за деца и възрастни, демонстрации, дегустации.


Мисията на “КоренЯк”:


Желанието ни е от една страна да осигурим за Вашата трапеза чистабългарска и качествена храна с грижа за здравето на цялото Ви семейство, а в същото време да подпомогнем малкия роден производител като му осигурим грижовно място, където да предлага продукцията си. 

Не на последно място, загрижени за природата, "КоренЯк" ще генерира по-малко еднократна пластмаса чрез стимулиране използването на многократни торби и опаковки, които се рециклират. 
Готови сме да покажем, че всяка  промяна в мисленето и нагласите започва с една малка крачка, за която се готвим и при готовност  правим самите ние. 


С грижа за ЗДРАВЕТО.                                                                                                                                          

С грижа за ДУХА. 
С грижа за ПРИРОДАТА. 


Защо избрах за име “КоренЯк”? 

 

Ще бъда честна-беше много трудно да открия името за пазара, дори имената на децата си избрах много по-лесно. През главата ми минаха стотици имена. Допитвах се и до приятели, но нещо все липсваше.

Докато един ден гледайки телевизия не чух да се произнася думата “кореняк”… веднага почувствах, че това е толкова дълго търсеното име… обичам да се вслушвам и чувам света около мен…. 

Кореняците имат силна връзка със земята, с рода си.

Връзката с корените ни, ни е съхранила като общество във времето.

Много от производителите, които са част от “КоренЯк” са потомствени фермери и занаятчии.

 

 

Кой стои зад “КоренЯк”?

 

Това съм аз-Кремена. По образование съм ветеринарен лекар, но от дълги години работя в друга сфера.

По пътя до тук не бях сама- имам подкрепата на приятелите си и най- важното, и на семейството си.

Често се шегувам, че “КоренЯк” е моето трето дете. И не просто ще го отгледам, а ще го отгледам с много любов и внимание към детайла. 

Аз нямам опит в организирането на фермерски пазари, но ще вложа цялото си сърце и душа и ще работя КоренЯк” да се превърне в едно устойчиво градско събитие. Желанието ми е, когато хората прекрачат прага на пазара да се усмихнат широко и да се потопят в един по- хубав свят, да намерят на едно място селекция от чиста храна и напитки, да  преживеят запомнящи се емоции, да послушат прекрасна музика.

 

Ще работя в посока да има по- голямо разнообразие на “КоренЯк” и да има повече удовлетворени посетители, производители и творци.

 

С уважение,

Кремена-

организатор на Фермерски и занаятчийски пазар “КоренЯк”.

ЗА КОРЕНЯК